Banner
Banner
Banner

Да промотираш майчиното мляко…

December 5th, 2011

Да промотираш майчиното мляко, преди това да е станало популярно

Когато Мариан Томпсън родила първите си три деца през 50-те години на XX-ти век, тя искала да кърми всяко едно от тях, но имало усложнения. Първото й дете повръщало прекалено много. С другите две постоянно се притеснявала, че не произвежда достатъчно мляко.

Трима отделни педиатри я разубеждавали да кърми повече от шест месеца и й препоръчвали да мине на изкуствено мляко.

Но с четвъртото си дете, Томпсън вече кърмела по-спокойно. Заедно със съпруга си намерили семеен лекар, който подкрепял кърменето и чиято жена, Мери Уайт, е кърмила децата им. Уайт раждала у дома си във Франклин Парк и била категорично против модата на хранене с шише.

„По онова време, само 18 процента от бебета в САЩ бяха кърмени след раждането,” казва Томпсън, 81 години, която има общо седем деца и днес живее в Еванстън. „Мери и аз бяхме на пикник със семействата си и кърмехме бебетата си, когато жени, за които знаехме, че хранят с шише бебета си, дойдоха при нас. Те ни казаха, колко много са искали да кърмят.”

После споделя, че те не се чувствали достатъчно уверени в това, че дават достатъчно мляко по начина, по който били сигурни при храненето от шише с изкуствено мляко. Как да знаели дали млякото им е достатъчно хранително за бебетата им?

„Те изброяваха проблемите си и изглеждаше странно, че жени, които желаеха най-доброто за децата си бяха намерили помощ на семеен пикник”, казва Томпсън.

Уайт, която днес е на 88 години и живее в Ривър Форест, споделя, че тогава е нямало почти никакви книги посветени на кърменето.

Но от самото начало, много жени разчитаха на тяхното вътрешно чувство, че това е правилния начин да се храни бебето,” казва Уайт, която има 11 деца. „Моят съпруг окуражаваше пациентките си да кърмят. Имаше още едва няколко лекари, които правеха същото, но те бяха мъже. Ние събирахме съвсем малкото налична информация от много различни източници, дори от отдалечени географски места.”

Така Уайт и Томпсън се събират с още 5 жени, техни кърмещи познати, да споделят опита си. Така се ражда Ла Лече Лига през 1956 във Франклин Парк. Кръстена е на храма на Нашата дева с обилното мляко във Св. Августин.

Изложба, посветена на организацията, която днес се нарича Ла Лече Лига Интернешънъл и работи успешно в 80 държави, ще бъде открита на 22 декември в библиотеката Ричардсън в DePaul University.

Изложбата ще включва първото издание на „Нежното изкуство на кърменето” от 1958-ма година, както и последното, осмо издание, публикувано през миналата година. През следващата година се очаква изданието на руски език.

Също така ще бъдат представени различни интересни и ценни предмети и снимки на известни личности като Натали Ууд, която взема участие в кратък филм посветен на това как медицинските сестри могат да помагат на майките да кърмят, и Принцеса Грейс Кели, която говори на конференцията на организацията през 1971 и винаги е била пламенен поддръжник на лигата.

Томпсън споделя, че известните личности винаги са били много важна част от усилията на Ла Лече Лига да достигне до повече хора.

„Вярваше се, че съвременните модерни жени трябва да хранят бебетата си със шише, затова трябваше да помолим известни личности, които са кърмили, да говорят за това,” казва Томпсън. „Искахме да покажем, че жените, които могат да си позволят всичко, все пак избираха да кърмят и са в по-добро здраве. По-късно изследванията показаха, че при кърмилите жени рискът от рак на гърдата или яйчниците, остеопорозата или диабет е по-нисък”.

Томпсън казва, че първоначалните намерения на 7-те основателки на Ла Лече Лига съвсем не са включвали амбицията да създадат международна организация. Все пак всяка една от тях се е грижила за растящото си семейство.

Но още през първата година, стъпка по стъпка, размерът на групите за подкрепа на кърменето нараствал, и организацията организирала вече 2 групи във Франклин Парк, като на тях присъствали жени идващи чак от Чикаго и интересуващи се как да започнат подобна група в своите общности.

„Провеждахме четири срещи за жените и след това пета и за бащите,” разказва Томпсън. „Не искахме да събираме мъжете и жените заедно, защото жените се притесняваха да говорят за такива неща като разранени зърна пред други жени, да не говорим пред други мъже. Но бащите са важни, защото майките имат нужда от тяхната подкрепа.”

Тя споделя, че организаторите трябвало да намерят начин как да сертифицират жените, за да имат право да водят подобни срещи, затова и създали насоки за това колко дълго трябва да са кърмили собствените си деца лидерите на групите, за да могат да говорят от собствен опит и на база познанията си.

В днешно време рядко ще се намери лекар, който да не може да каже нещо положително за кърменето и ползите от майчиното мляко.

Но въпреки това, казва Томпсън, някои жени не получават достатъчно информация, за да могат да кърмят успешно. През 2008-ма година, повече от 70 процента от бебетата в САЩ са били кърмени най-малко през първия месец от живота си според Центъра за контрол и превенция на болестите (Centers for Disease Control and Prevention).

Тя казва, че повечето жени мислят, че след като толкова майки кърмят, и те ще се справят без допълнителни инструкции. Но е важно жените да се информират за кърменето още преди да се роди бебето, включително и например какво влияние указва епидуралната анестезия върху способността на бебето да суче.

„Ако майката е била с епидурална упойка за повече от 4 часа, за бебето може да бъде доста трудно да суче,” казва Томпсън. „Може да отнеме известно време, докато лекарствата бъдат изведени от организма на бебето, и междувременно на майката може да не й е казано, че това е причината бебето й да не суче ефективно.”

Тя споделя, че ако майките знаят какво да очакват, те може и да не прибързват с изводите, че нещо не е наред с тях или бебето. (Можете да научите повече за това с какво може да ви помогне Ла Лече на www.lllbg.org)

„В Ла Лече Лига, ние винаги сме искали да промотираме предимствата на кърменето и да помогнем на културата ни да подкрепя кърмещите жени,” казва Томпсън. „Имайки тази подкрепа и познавайки други, които са успели в това, винаги е бил ключът към успешното кърмене”

Статията е превод от Promoting mother’s milk before it was popular

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Filled Under: Новини
Banner

приятели

БГ МАММА
Сдружение настоящи и бъдещи майки